13 Temmuz 2015 Pazartesi

kuntabaq & şımışka carmak

Kaju fıstığının, soslu mısırın ve envai çeşit cipsin olmadığı zamanların çerezidir çekirdek. ekürisi leblebi ile birlikte damakları şenlendirmiş, çeneleri konuşmaktan başka şekilde yormayı başarmıştır.

genellikle bostan sınırları belli olsun diye mısırla birlikte ayçekirdeği ekilir bizim oralarda. ( yağ için eken eser miktarda çiftçi de vardır ama konumuz o diil şimdi)

bu "quntabaq" lar ( ki Türkçesi günebakan gibi nefis bir kelimedir) olgunlaşıp ağırlaştığında boyunlarını bükerler. işte tam o zaman toplanır, çiğ çekirdekleri tek tek çıkarılarak çitlenirler. buradan da anlaşılacağı gibi çekirdek=şımışka, çekirdek çitlemek=şımışka carmak tır. önceden çıkarılıp kavrulmuş/ tuzlanmış olanları daha leziz ve kolay olsa da pizza dilimi gibi bölünmüş bir quntabaq tan çekirdek çitlemenin keyfi paha biçilemez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder